Szparagi pieczone w panierce panko z serem Grana Padano

Magdalena K.

- 500 g świeżych zielonych szparagów
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki panko
- 1/4 szklanki drobno startego sera Grana Padano
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- odrobina oliwy z oliwek

10 min.
160°C

1. Przygotowanie szparagów
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów (około 3-4 cm). Umyj je i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Przygotowanie panierki
W jednej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli i pieprzu.
W drugiej misce wymieszaj panko, ser Grana Padano i czosnek w proszku.

3. Panierowanie
Każdego szparaga zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w mieszance panko i sera. Dobrze dociśnij panierkę, aby się przykleiła.

4. Pieczenie w airfryerze
Ułóż szparagi w koszyku airfryera Philips Ovi w jednej warstwie, a następnie delikatnie spryskaj je oliwą z oliwek lub posmaruj cienką warstwą pędzelkiem. Zapewni to lepsze zrumienienie i chrupkość.
Piecz w temperaturze 180 °C przez 10 minut, aż będą złociste i chrupiące.

5. Podanie
Podawaj od razu po upieczeniu. Świetnie smakują z sosem jogurtowym. Dobrze sprawdzą się również jako przekąska lub dodatek do dania głównego.

01.06.2025